Eveniment dedicat Zilei Internaţionale a Mării Negre

Mediu | Publicat la 31.10.2017 | Petru Ţincoca
external image marea-neagra-300x200.jpgAstăzi, de la ora 10.00, Şcoala Gimnazială nr. 12 din municipiu, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Institutul de Cercetări Eco – Muzeale „Gavrilă Simion”, Centrul Muzeal Eco – Turistic „Delta Dunării” şi Asociaţia Părinţilor Şcolii Gimnaziale nr. 12, organizează un eveniment care face parte dintr-un proiect educaţional dedicat „Zilei Internaţionale a Mării Negre”, sărbătorită an de an pe 31 octombrie.
Ca şi la cele două ediţii precedente, evenimentul va consta în activităţi diverse: sesiune de comunicări interdisciplinare (ale elevilor) şi creaţii literare, expoziţie de picturi şi machete „Energii maritime”, „Carnavalul Mării Negre”. Invitaţi sunt elevi ai Liceului de Arte „George Georgescu” şi scriitorul Nicolae Ariton.
Moderator este cercetătorul dr. ing. Viorel Cuzic, iar coordonatorul proiectului, prof. dr. Valentina Stupineanu, declara la ediţia trecută că „obiectivele acestui proiect sunt antrenarea elevilor în activităţi de documentare care să contribuie la formarea unui compartament etic şi a unor deprinderi de protejare a mediului marin, prin abordarea interdisciplinară a problemelor biomului Marea Neagră. De asemenea, cooperarea elevilor în acţiuni concrete de cunoaştere, cercetare şi intervenţie practică pozitivă în ceea ce priveşte ocrotirea mediului marin, precum şi stimularea motivaţiei pentru explorarea valorilor naturale ale Mării Negre, din perspectivă cultural – artistică”.
Ziua Internaţională a Mării Negre a fost declarată pe 31 octombrie 1996, când Bulgaria, Georgia, România, Rusia Turcia şi Ucraina au semnat un document cuprinzând cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea zonei: „Pactul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră”.
Activitatea de astăzi se va desfășura, în intervalul 10.00-14.00, la Centrul Muzeal Eco – Turistic „Delta Dunării”.

Enel a încheiat jurizarea regională a concursului PlayEnergy dedicat de zece ani şcolilor generale și liceelor din judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. Această competiţie promovează conştientizarea procesului producerii energiei electrice, încurajând elevii să descopere universul energiei electrice şi al ştiintei.
În parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Enel a desfășurat pe parcursul întregului an școlar 2015-2016 programul Play Energy în România, o inițiativă educațională ce vizează informarea și creșterea gradului de conștienizare în rândul tinerei generații cu privire la domeniul complex al energiei electrice.
Tema din acest an, “Folosește-ți energia!, a invitat copiii şi adolescenţii să construiască o lume ce mizează pe cunoaşterea energiei electrice din prisma ştiinţifică, în viziunea lor. Simultan competiţiei regionale Dobrogea se desfăşoară şi etapa regională în zonele Banat şi Muntenia. Mai mult, începând cu acest an, concursul este deschis pentru școlile și liceele din alte regiuni, inclusiv Cluj-Napoca. Câștigătorii etapelor regionale se vor confrunta în etapa națională urmând ca în luna decembrie, Enel să desemneze câştigătorii etapei naţionale.
Premiul întâi în cadrul competiţiei regionale pentru licee a fost acordat anul acesta elevilor coordonaţi de domnul profesor Ion Băraru de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanţa, pentru proiectul „Surse de energie pentru zone izolate”. Pe locul doi s-au clasat elevii Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța îndrumaţi de doamna profesor Alexandra Barbu, pentru proiectul „TransVerde”. Locul trei a fost ocupat de elevii Liceului Teoretic Ovidius din Constanţa cu proiectul „Energia Eco”, echipă coordonată de doamna profesor Carmen Bucovală.
La categoria gimnaziu, premiul întâi a fost obținut de elevii Școlii nr. 12 din Tulcea, coordonați de doamna profesor Valentina Stupineanu pentru proiectul „O călătorie în lumea energiei: Energii la malul mării”. Pe locul doi s-au clasat elevii Școlii nr. 39 Nicolae Tonitza din Constanța sub îndrumarea doamnei profesor Mădălina Georgiana Jiji, pentru proiectul „ Litoral”. Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanţa a câştigat locul al treilea cu proiectul “Căsuța ecologică” realizat de un grup de elevi coordonați de doamna profesor Doina Verdeș
Luni, 31 octombrie 2016, începand cu ora 11.00, la **Centrul Muzeal Ecoturistic ”Delta Dunarii”** din str. 14 Noiembrie, nr. 1 va avea loc evenimentul ,,Ma-ntorc la tine, Mare Neagra!’’, un proiect educational organizat de catre Scoala Gimnaziala nr.12, Asociatia parintilor Scolii Gimnaziale Nr.12 si ICEM Tulcea, dedicat Zilei Internationale a Marii Negre.
marea-neagra
marea-neagra
Activitatile acestui proiect, care este primul din seria celor desfasurate în cadrul Programului ,,Scoala altfel: sa stii mai multe, sa fii mai bun!’’, vor fi:
  • Sesiune de comunicari interdisciplinare si creatii literare – 30 comunicari
  • Expozitia de picturi si machete -,,Energii maritime’’
  • Carnavalul Marii Negre
”Obiectivele acestui proiect, sponsorizat de Asociatia Parintilor de la Scoala Gimnaziala Nr.12 si Cofetaria Angelo, sunt:
  • Antrenarea elevilor în activitati de documentare care sa contribuie la formarea unui comportament etic si a unor deprinderi de protejare a mediului marin, prin abordarea interdisciplinara a problemelor biomului Marea Neagra
  • Cooperarea elevilor în actiuni concrete de cunoastere, cercetare si interventie practica pozitiva în ceea ce priveste mediul marin, ocrotirea acestuia
  • Stimularea motivatiei pentru explorarea valorilor naturale ale Marii Negre, din perspectiva cultural-artistica.”
(Prof.Dr. Stupineanu Valentina – Coordonator Programe si Proiecte educative – Scoala Gimnaziala Nr.12)
Sursa comunicat presa ICEM Tulcea

tulceanul-laurentiu-sarighioleanu-participa-la-campionatul-242x300.jpg

Laurenţiu Sarighioleanu are un palmares de invidiat. Fostul component al lotului naţional câştigător a numeroase trofee se află în aceste zile în Grecia, unde participă la Campionatul Mondial de şah, categoria de vârstă 12 ani.
În timp de poveste, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară

Social | Publicat la 12.12.2013 | Obiectiv

Afis-in-timp-de-poveste-2013.jpgVineri, 13 decembrie 2013, ora 11.00, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din str. 9 Mai nr. 2, va avea loc vernisajul expoziției „În timp de poveste”, al cărei prim ghidaj va fi realizat într-un mod original de către elevii clasei a VII-a B de la Şcoala Gimnazială Nr. 12 Tulcea, diriginte Mihaela Sâmbeteanu, în coordonarea profesorului consilier şcolar Jenica Batiste. Ce spun organizatorii:
Viaţa satului ne-nvaţă că există un timp pentru toate şi-n toate: pentru semănat, rodit şi cules, pentru naştere, viaţă, moarte şi … toate presărate cu poveste. Dar ştii ceva? Timpul nu-l poţi împăca, lungi sau scurta, dar poţi din timp evada.
Cum? Vino şi vei vedea! Timpul se scurge continuu în zi de sărbătoare sau orice zi trecătoare. S-au inventat şi ceasuri să-l măsoare, s-au privit şi umbre în cercuri desenate pe nisip, nisipul curgând în clepsidre, dar timpul nu s-a oprit. S-au ţesut istorii, legende, poveşti, basme despre tine, despre mine, şi chiar despre El – timpul. Expoziţia transpune vizitatorul într-un timp de poveste, în care totul este posibil, eroii luptă pentru onoare şi dreptate, iar răul este întotdeauna învins.
Vei afla, de ne vei vizita, despre prostia omenească şi sfaturile omului înţelept, despre ajutorul fermecat al babei, despre lupta dintre erou şi zmeul cel rău, despre Prâslea cel Voinic şi merele de aur, despre povaţa modestiei fetei moşneagului, despre punguţa cu doi bani şi judecata dreaptă a celor cinci pâinici, despre isprava lui Roman Năzdrăvanul, pozna cumetrei vulpi sau povestea celor trei rodii aurite. A fost odată ca-n poveşti, A fost ca niciodată, Când timpul puteai să-l opreşti, Sau să te-ntorci în timp îndată…
Acum vreau să-ţi dau de veste ca-i să intri în poveste!

Comunicat de presa - 15 noiembrie,2013

Ziarul Delta
"O odisee danubiana", la Muzeul de Arta

Muzeul de Arta din municipiu a gazduit, ieri dupa-amiaza, lansarea cartii educationale semnata de prof. dr. Valentina Stupineanu, "Gebel - O odisee danubiana". Evenimentul a marcat, totodata, încheierea ultimului proiect derulat de organizatia ne-guvernamentala de tineret "CELISEA" (Cunoastere, Educatie, Lingvistica, Informatica, Sport, Ecologie, Arta), în perioada 15 august - 15 noiembrie 2013.
http://www.obiectivtulcea.ro/wp-content/uploads/2013/11/port-unu-50x50.jpg

Ziarul Obiectiv

Lansare de carte, astăzi la Muzeul de Artă Tulcea

Social | Publicat la 15.11.2013 | Florenţa Gavrilă

În cursul zilei de astăzi are loc, la Muzeul de Artă Tulcea, lansarea volumului educaţional „Gebel – O odisee danubiană”, al autoarei Valentina Stupineanu, evenimentul fiind organizat de Asociaţia „Celisea”.
„Odiseea danubiană începe cu Gebeleisis, povestire inspirată de Legenda Cavalerilor danubieni, o scenetă cu mesaj istoric şi ecologic, o invitaţie la redescoperirea virtuţilor cavalerilor, virtuţi pe care le avem, cu siguranţă, oricare dintre noi. Apoi, ca mesager al Jurământului legenda­rilor Cavaleri danubieni, autoarea dăruiește sceneta Povestea Dunării. Şi odiseea nu se opreşte aici. Timpul capătă alte dimensiuni, ale emoţiei, speranţei şi dorinţei de performanţă. Nu vă grăbiţi să trageţi cortina peste acest act deoarece urmează piesa de teatru şcolar Olimpicii”, a spus Carmen Simionescu, reprezentanta organizaţiei Celisea.
Lansarea de carte este înscrisă în proiectul „Priveşte, gândeşte şi … schimbă!”, derulat de organizaţie în perioada 15 august-15 noiembrie 2013.
„Scopul proiectului coincide cu însuși scopul existenței organizației noastre de tineret, să creăm contextul construirii unor tineri cu spirit de inițiativă, cu încredere că pot schimba lumea, tineri bine pregătiți, cu competențe civice, pentru care cuvinte precum respect, toleranță, bunătate, grijă pentru cei din jur, responsabilitate, nu sunt doar niște cuvinte, ci reprezintă valori”, a mai precizat Carmen Simionescu.
Proiectul este finanţat de Primăria Municipiului Tulcea, având echipa de proiect formată din Valentina Stupineanu, Daniela Stănică, Elena Orbocea şi Mihaela Kereszturi.

În cursul zilei de astăzi are loc, la Muzeul de Artă Tulcea, lansarea volumului educaţional „Gebel – O odisee danubiană”, al autoarei Valentina Stupineanu, evenimentul fiind organizat de Asociaţia „Celisea”.
„Odiseea danubiană începe cu Gebeleisis, povestire inspirată de Legenda Cavalerilor danubieni, o scenetă cu mesaj istoric şi ecologic, o invitaţie la redescoperirea virtuţilor cavalerilor, virtuţi pe care le avem, cu siguranţă, oricare dintre noi. Apoi, ca mesager al Jurământului legenda­rilor Cavaleri danubieni, autoarea dăruiește sceneta Povestea Dunării. Şi odiseea nu se opreşte aici. Timpul capătă alte dimensiuni, ale emoţiei, speranţei şi dorinţei de performanţă. Nu vă grăbiţi să trageţi cortina peste acest act deoarece urmează piesa de teatru şcolar Olimpicii”, a spus Carmen Simionescu, reprezentanta organizaţiei Celisea.

Lansarea de carte este înscrisă în proiectul „Priveşte, gândeşte şi … schimbă!”, derulat de organizaţie în perioada 15 august-15 noiembrie 2013.

„Scopul proiectului coincide cu însuși scopul existenței organizației noastre de tineret, să creăm contextul construirii unor tineri cu spirit de inițiativă, cu încredere că pot schimba lumea, tineri bine pregătiți, cu competențe civice, pentru care cuvinte precum respect, toleranță, bunătate, grijă pentru cei din jur, responsabilitate, nu sunt doar niște cuvinte, ci reprezintă valori”, a mai precizat Carmen Simionescu.

Proiectul este finanţat de Primăria Municipiului Tulcea, având echipa de proiect formată din Valentina Stupineanu, Daniela Stănică, Elena Orbocea şi Mihaela Kereszturi.

Comunicat de presa Asociatia Celiseea

A1 lansare.jpg

Acum, în aceste zile de noiembrie, avem prilej de bucurie și sărbătoare: organizația neguvernamentală de tineret CELISEA (Cunoaștere, Educație, Lingvistică, Informatică, Sport, Ecologie, Artă) împlinește 15 ani de activitate.
Începând din 1998 până în prezent am derulat 45 de proiecte pentru tinerii din Tulcea, acțiuni ce au acoperit toate domeniile cuprinse în acronimul numelui nostru. Am avut parteneri școli și licee din municipiu, alte organizații de tineret, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea, Filiala Tulcea a Crucii Roșii, Inspectoratul de Poliție a Județului Tulcea, Primăria Tulcea. Proiectele au fost derulate în nume propriu sau cu contribuții financiare, finanțatori fiind Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Tulcea, Agenția Națională a ”Youth for Europe”, ulterior ”Tineret în Acțiune”, Consiliul Județean Tulcea, Primăria Tulcea, Fundația Județeană pentru Tineret Tulcea.
Acțiunea la care vă invităm, o lansare de carte educațională a d-nei prof. dr. Valentina Stupineanu (membră cu vechime în organizația noastră), constituie și încheierea (cu succes) a ultimului proiect derulat de organizația noastră în perioada 15 august-15 noiembrie 2013, ”Privește, gândește și … schimbă!”. Scopul proiectului coincide cu însuși scopul existenței organizației noastre de tineret: să creăm contextul construirii unor tineri cu spirit de inițiativă, cu încredere că pot schimba lumea, tineri bine pregătiți, cu competențe civice, pentru care cuvinte precum respect, toleranță, bunătate, grijă pentru cei din jur, responsabilitate, nu sunt doar niște cuvinte, ci reprezintă valori.
După toate proiectele derulate cu și spre folosul atâtor generații de tineri, la ceas aniversar, putem să ne mândrim că ne-am îndeplinit scopul pentru care ne-am creat, că am fost alături de tinerii tulceni și de comunitatea noastră în foarte multe acțiuni.
Și, bineînțeles, urmând îndemnul pe care îl lansăm cu fiecare proiect tinerilor tulceni
“Nu fii spectator, implică-te!”,
vă asigurăm că vom continua, ca până acum, această frumoasă și benefică activitate pusă în slujba tineretului și comunității tulcene.
Deci,
Vineri, 15 noiembrie, ora 16.30, în lăcaşul fascinant al
Muzeului de Artă din Tulcea,
vă aşteptăm:
PRIVIM împreună măreţia albastră a Dunării - Brâul Cosânzenei (Povestea Dunării), pentru a nu uita drumul parcurs spre desăvârşire şi armonie între popoarele dunărene dar și să primim binecuvântarea Marelui Zeu Gebeleissis;
să ne GÂNDIM, măcar pentru o clipă, că noi, tulcenii, suntem înzestraţi cu virtuţile Cavalerilor danubieni! ...
să SCHIMBĂM împreună atitudinea de indiferenţă faţă de omul de lângă noi, faţă de valorile dobrogene, iar pentru asta oferim visul Olimpicilor, al învingătorilor!
PRIVEŞTE!
GÂNDEŞTE!
SCHIMBĂ !
Sperăm să vă călăuzim paşii şi inimile, căci încercăm o lansare de carte inedită, prin punerea în scenă a câtorva elemente din piesele publicate în volumul educațional ”Gebel – O odisee danubiană”.
Odiseea danubiană începe cu Gebeleisis, povestire inspirată de Legenda Cavalerilor danubieni - o scenetă cu mesaj istoric şi ecologic, o invitaţie la redescoperirea virtuţilor cavalerilor, virtuţi pe care le avem, cu siguranţă, oricare dintre noi.
Apoi, ca mesager al Jurământului legendarilor Cavaleri danubieni, autoarea dăruiește sceneta Povestea Dunării. Şi odiseea nu se opreşte aici …
Timpul capătă alte dimensiuni: ale emoţiei, speranţei şi dorinţei de performanţă. Nu vă grăbiţi să trageţi cortina peste acest act deoarece urmează piesa de teatru şcolar Olimpicii.


Ce mai trebuie să spunem? Că proiectul derulat de ONG. CELISEA Tulcea este finanţat de Primăria Municipiului Tulcea, având echipa de proiect formată din prof. dr. Valentina Stupineanu – coordonator, prof. Daniela Stănică și Elena Orbocea – membrii, ec. Mihaela Kereszturi – responsabil financiar.
Parteneri pentru această activitate ne sunt Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea și Școala Gimnazială nr. 12 Tulcea, iar pentru reușita manifestării mulțumim sponsorilor Fundația Județeană pentru Tineret Tulcea și SC Piccolo Angelo SRL.
Vă așteptăm cu drag !
ing. Carmen Simionescu
departament programe


Comunicat de presă


Enel România premiază elevii Şcolii Gimnaziale nr. 12 din Tulcea în cadrul programului educaţionale Play Energy

Play energy 2.png
Play energy 2.png


Pe 29 octombrie 2013 Enel a încheiat jurizarea regională a Concursului Play Energy dedicat în fiecare an liceelor şi şcolilor generale în judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. Aceasta competiţie promovează conştientizarea energiei, încurajand copiii de toate vârstele sa descopere lumea energiei şi a ştiintei.
La categoria şcoală generală, premiul întâi a fost câştigat de elevii Şcolii Gimnaziale nr. 12 din Tulcea, elevi îndrumaţi de doamna profesor dr.Valentina Stupineanu pentru proiectul „ Youth – Energy - Hope”
Echipa reprezentativă a Şcolii Gimnaziale nr.12 a fost formată din elevii clasei a VIII-a B:Lucian Mihu, Marius Samson, Zoltan Mihaly Török, Mădălina Iosif, Lavinia Bondar.

În acest an, tema Pătrunde în inima energiei a invitat copiii şi adolescenţii să construiască, pornind de la ideile lor, o lume ce mizează pe cunoaşterea energiei din prisma ştiinţifică. De asemenea, tinerii au fost invitaţi să aprofundeze teme de actualitate precum emisiile de CO2 şi eficienţa energetică. Cele 82 de lucrări înscrise la nivelul Enel Dobrogea, au fost evaluate în baza unor criterii de relevanţă a temei şi de coerenţă, de creativitate, de implicare şi de efort depus, de realizare (interpretare).
Enel este cea mai mare companie italiană în domeniul energiei electrice şi cea de-a doua companie europeană de utilităţi în funcţie de capacitatea instalată. Este un grup integrat, comercializând electricitate şi gaze naturale către peste 61 milioane de clienţi. Compania are circa 4.000 de angajaţi pe plan local şi oferă servicii unui număr de 2,7 milioane de clienţi din trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, totalizând aproape o treime din piaţa locală de distribuţie.Ziarul de Tulcea
www.ziaruldetulcea.ro

lansare carte.jpg

În seara zilei de 14.11.2012, de Ziua Dobrogei, la Şcoala Gimnazială Nr. 12 din Tulcea, a avut loc o nouă lansare a volumului ,,Tulcea, la 1870 – Adevărata viaţă a lui Nifon Bălăşescu, Ismail Bey şi Charles Hartley” a prof. Ariton C. Nicolae.
A fost un eveniment deosebit deoarece a fost gândit ca o experienţă care a avut menirea de a-i întroduce pe participanţi în atmosfera vremii. Astfel, pe un scenariu scris de doamna profesoară Tatiana Cabuz, un grup de elevi ai şcolii au pus în scenă câteva fragmente din carte interpretând rolurile celor trei personaje: Nifon Bălăşescu, Ismail Bey şi Charles Hartley. Personajele principale au fost întruchipate de elevii Răzvan Iftimie, Alexandru Istrate şi Adrian Chiriac din clasa a VIII-a A. La final, invitaţii au primit câte un exemplar al cărţii cu autograful autorului.
Parteneri în realizarea activităţii au fost doamna Paula Vals de la S.C. Pro Angelo şi domnul Dan Arhire care a pus la dispoziţia organizatorilor colecţia sa de imagini vechi cu Tulcea, imagini ce au creat atmosfera unică a oraşului de altădată.
La acţiune au participat din partea Inspectoratului Şcolar Tulcea: domnul Inspector Şcolar General, prof. Damian Dumitru, doamnele inspector prof. Liliana Coriu, Zinaida Tărcatu şi Daniela Stănică.
Acţiunea a fost coordonată de domnişoara profesoară Valentina Stupineanu, directorul adjunct al şcolii, în colaborare cu membrii catedrei de limba şi literatura română şi cu bibliotecarul şcolii.


Elevi tulceni, premiati la Gala Play Energy Awards 2012

external image minus.jpg
external image minus.jpg
external image plus.jpg
external image plus.jpg

Play energy 2.png
external image minus.jpgexternal image plus.jpg
Elevi tulceni, premiati la Gala Play Energy Awards 2012
Elevi tulceni, premiati la Gala Play Energy Awards 2012
Obiectiv
In cursul zilei de vineri, s-a desfasurat, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucuresti, festivitatea de premiere a Concursului International Play Energy, editia 2012.

Premiul II la etapa nationala a fost castigat de echipa clasei a VI-a B de la Scoala Gimnaziala Nr.12 din Tulcea, coordonata de prof. Valentina Stupineanu. Echipa a fost formata din elevii Daniel Catalin Blindu, Alexandru Batog, Andreea Dobos, Ioana Condrea si Diana Manescu si a realizat proiectul "Pantheonul energiei".

Pentru rezultatul obtinut de elevi, Compania Enel a sigurat 1.500 Euro pentru dotarea laboratorului de biologie.


Premiu pentru Școala nr.12 Tulcea

Scris de Cristian Dogaru in Decembrie 11, 2012 - 0 Comentarii in Actualitate | 86 vizualizari
external image Clipboard01-300x155.jpg Vineri, 7 decembrie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ,,Carol I’’din Bucureşti, s-a desfăşurat festivitatea de premiere a Concursului Internaţional Play Energy, ediţia 2012.
Premiul II la etapa naţională a fost câştigat de echipa clasei a VI-a B de la Şcoala Gimnazială Nr.12 din Tulcea, coordonată de prof. Valentina Stupineanu. Echipa formată din elevii Blîndu Daniel Cătălin, Batog Alexandru, Doboş Andreea, Condrea Ioana şi Mănescu Diana a realizat proiectul Pantheonul energiei.
Pentru rezultatul obţinut de elevi, Compania Enel a sigurat 1.500 Euro pentru dotarea laboratorului de biologie
La festivitatea de premiere au participat ca invitaţi de onoare Giuseppe Fannizzi(Director General Enel Distribuţie), Radu Coşarcă(Director Relaţii Externe Enel România), Anca Petrache( Inspector General, Ministerul educaţiei şi Cercetării).
Momentul Entertaiment a fost asigurat de invitaţi speciali Adela Popescu & DJ Project.
Compania Enel a dovedit încă odată faptul că acordă o mare importanţă proiectelor educative şi culturale, încercând să apropie şi explice o temă complexă, cum este energia, generaţiilor tinere.
Mulţumiri speciale organizatorilor şi iniţiatorilor Concursului Play Energy!
Sperăm că la ediţiile viitoare să se implice mai multe şcoli din judeţul nostru!


Blogul seriei de romane "MISTERELE DUNĂRII", autor Nicolae C. Ariton

O lansare dulce, dulce de carte tulceană…

16 noiembrie 2012
external image img_00824-e1353093008227.jpg?w=221&h=300În seara zilei de 14.11.2012, adică de Ziua Dobrogei, pe la orele 17,30, la preafrumoasa Școală Gimnazială Nr. 12 din Tulcea, a avut loc o nouă lansare a volumului Tulcea, la 1870 – Adevărata viață a lui Nifon Bălășescu, Ismail Bey și Charles Hartley. Acțiunea a fost gândită de directoarea adjunctă, domnișoara profesoară Valentina Stupineanu, cu aprobarea entuziastă a doamnei directoare prof. Elena Cerșemba.
A fost o lansare complet deosebită, atât la propriu cât și la figurat, în primul rând pentru că a fost gândită ca o experiență senzorială, în care percepția cărții să fie realizată vizual, auditiv, dar și olfactiv și gustativ. Astfel pe un scenariu scris de doamna profesoară Tatiana Cabuz, un grup de elevi ai școlii au pus în scenă câteva fragmente din carte, interpretând rolurile celor trei personaje ale cărții: Nifon Bălășescu, Ismail Bey și Charles Hartley, într-o adevărată scenetă de teatru. Personajele principale au fost întruchipate de elevii Răzvan Iftimie, Alexandru Istrate și Adrian Chiriac.
Un moment deosebit al acțiunii a fost legarea la ochii a tuturor participanților: elevi, profesori, invitați, pentru a trăi câteva clipe o experiență auditivă a vieții tulcene pe la 1870. Efectul acestei activități a fost sporit și de faptul că în răstimpul acestui intermezzo auditiv, în sală a sosit Inspectorul General al ISJ Tulcea, domnul profesor Dumitru Damian, care, înainte de a pătrunde în sală a avut o discuție cu actorii elevi, ce așteptau pe holul școlii:
-Unde se desfășoară acțiunea cu lansarea cărții? A întrebat domnul general
-Chiar aici, i-a răspuns unul din elevi. Dar cine sunteți, dacă nu vă supărați?
-Sunt Inspectorul General al învățământului tulcean. Dar tu cine ești?
-Eu sunt Nifon Bălășescu, poftiți, vă rog, în școala noastră!
Probabil că această discuție, cu această ultimă replică, va rămâne în analele Școlii Gimnaziale Nr. 12.
Activitatea a continuat cu o experiență gustativă demnă de grandoarea istoriei tulcene, sponsorizată de doamna Paula Vals, administrator al S.C. Pro Angelo, constând într-o ofertă mai mult decât generoasă de diferite sortimente de dulciuri, din care s-au înfruptat toți invitații.
La acțiune au participat din partea Inspectoratului Școlar Tulcea, doamnele inspectoare: prof. Daniela Stănică, Liliana Coriu, Zinaida Tărcatu și, bineînțeles, așa cum spuneam mai înainte și Inspectorul General, prof. Dumitru Damian.
Elevilor Școlii gimnaziale Nr. 12 Tulcea, li s-au alăturat profesorii: Fănica Damian, Mihaela Cernățeanu, Loredana Doroftei, Mihaela Sâmbeteanu, Mioara Cojocaru, adică Catedra de comunicare, Cezarina Mareș, Marinela Toncea, Liliana Costea, Ștefan Neațu, Marioara Gherghișan, Floarea Ilie, Nina Mihalcea, Eugenia Nanulescu, Paula Bădilaș. Doamna bibliotecară Violeta Puflea a fost una din inimile acestei frumoase acțiuni, un adevărat scenograf și public-relations.
Printre invitații de onoare au fost și doamna Mariana Drăguț, de la ziarul Delta, precum și domnul profesor Mircea Petcu, care a ținut și un discurs emoționant despre cărți și oameni.
Nu trebuie uitat nici domnul Dan Arhire, care a pus la dispoziția organizatorilor colecția sa de imagini vechi cu Tulcea, imprimate în format mare, pe suport textil, ce au creat atmosfera unică a orașului de altădată.
În finalul lansării, au avut loc discuții amiabile între participanți, au fost distribuite 30 de exemplare din volum, cu autograful autorului și s-au făcut sute de fotografii digitale (la care nici nu visau tulcenii la 1870), din care vă oferim și dvs. câteva în albumul de mai jos.
Nicolae C. Ariton

Lansare de carte la Şcoala Gimnazială nr. 12

Scris de Cristian Dogaru in Noiembrie 20, 2012 - 0 Comentarii in Actualitate , Misterele Dunarii | 372 vizualizari
external image IMG_2628-300x225.jpgÎn seara zilei de 14.11.2012, de Ziua Dobrogei, la Şcoala Gimnazială Nr. 12 din Tulcea, a avut loc o nouă lansare a volumului ,,Tulcea, la 1870 – Adevărata viaţă a lui Nifon Bălăşescu, Ismail Bey şi Charles Hartley” a prof. Ariton C. Nicolae.
A fost un eveniment deosebit deoarece a fost gândit ca o experienţă care a avut menirea de a-i întroduce pe participanţi în atmosfera vremii. Astfel, pe un scenariu scris de doamna profesoară Tatiana Cabuz, un grup de elevi ai şcolii au pus în scenă câteva fragmente din carte interpretând rolurile celor trei personaje: Nifon Bălăşescu, Ismail Bey şi Charles Hartley. Personajele principale au fost întruchipate de elevii Răzvan Iftimie, Alexandru Istrate şi Adrian Chiriac din clasa a VIII-a A. La final, invitaţii au primit câte un exemplar al cărţii cu autograful autorului.
Parteneri în realizarea activităţii au fost doamna Paula Vals de la S.C. Pro Angelo şi domnul Dan Arhire care a pus la dispoziţia organizatorilor colecţia sa de imagini vechi cu Tulcea, imagini ce au creat atmosfera unică a oraşului de altădată.
La acţiune au participat din partea Inspectoratului Şcolar Tulcea: domnul Inspector Şcolar General, prof. Damian Dumitru, doamnele inspector prof. Liliana Coriu, Zinaida Tărcatu şi Daniela Stănică.
Acţiunea a fost coordonată de domnişoara profesoară Valentina Stupineanu, directorul adjunct al şcolii, în colaborare cu membrii catedrei de limba şi literatura română şi cu bibliotecarul şcolii.


Video- News
Tulcea. Copiii Scolii Gimnaziale Nr.12 ne-au dat o lectie de patriotism! Activitatea lor a fost insufletita de campania "Pe tricolor e scris unire!"
In cadrul Campaniei Pe tricolor e scris unire, 340 elevi ai Scolii Gimnaziale Nr.12 din Tulcea au lansat sloganul lor: Valorile ne definesc - in Piata Tricolorului din municipiul Tulcea.Au format din baloane un mare drapel si au promovat personalitati romanesti din trecut si prezent. Transmite, director adj. prof.dr. Valentina Stupineanu Activitatea a avut loc pe data de 28 noiembrie, ora 10.00
"O odisee danubiana", la Muzeul de Arta

Muzeul de Arta din municipiu a gazduit, ieri dupa-amiaza, lansarea cartii educationale semnata de prof. dr. Valentina Stupineanu, "Gebel - O odisee danubiana". Evenimentul a marcat, totodata, încheierea ultimului proiect derulat de organizatia ne-guvernamentala de tineret "CELISEA" (Cunoastere, Educatie, Lingvistica, Informatica, Sport, Ecologie, Arta), în perioada 15 august - 15 noiembrie 2013.